Wednesday, July 27, 2011

~ Rendang tok Aidiladha ~

Resipi rendang tok nie my mom dapat dari orang dulu-dulu masa nak wat kenduri along, so sukatannya pun orang dulu punya sukatan. Mak suh salin resipi nie dalam buku supaya tak hilang, alang-alang baik post dalam blog..huhuhu


Daging = 1 pikul (100 kati)
Ketumbar = secupak (digoreng, tumbuk dan kemudian diayak)
Cabai kering = 2 kati ( dijemur 2 hari dan tumbuk)
Jintan putih = 2 tahil (digoreng dan ditumbuk)
Jintan manis = 2 tahil (digoreng dan ditumbuk)
Lada hitam = 4 tahil ( digoreng dan ditumbuk)
Gula melaka = 6 buku
Kelapa = 90 - 100 biji
Kerisik = 10 biji, 2 biji digorengkan sahaja
Bawang putih = 2 labu
Lengkuas = 1 kilo (potong, ditumbuk dan airnya dibuang)
Bawang merah kecil = 5-6 kilo ( dihiris halus)
Bunga lawang = 10 kumtum (buang biji dan kemudian digoreng)
Buah keras = 8-10 biji (goreng dan ditumbuk)
Kulit kayu manis = 5-6 batang (diketuk)
Asam gelugur/keping = 5 keping
Daun kunyit = 10 helai (dihiris halus)
Serai = 1 besen besar (anggaran secupak)

Cara-cara:

1.Campurkan semua bahan diatas kedalam daging kecuali kelapa yang digoreng.  Gaul hingga sebati.
2.Bila daging dah dekat nak masak baru masukkan kelapa goreng.


No comments:

Post a Comment