Sunday, September 28, 2014

~kek russian black and white~

Salam readers, semoga sihat semua ya

Kali nie nk try membaking kek yang nampak mewah dengan coklat, disaluti creamcheese dan diperkaya dengan coklat ganache... Haha ayat tak boleh blahhh... Okeh sblum mula macam biasa buat research sikit, tengok tutorial sikit then decide p maydin carik barang...

Kebanyakan resipi aku belajar dari bacaan dan penglman membaking orang lain, mahal la kalau nk p kelas membaking tpi mmg berhasrat nk berguru untuk kek indulgence nnti, wish me luck okehhh... Dalam hati doa banyak-banyak mengharap kek nie jadik sbb bahan2 dia mahal la.. 

Maaf ya mmg xada ambil pic, sbb 1st trial masih banyak yang perlu dibaiki..

Resipi copy dari blog: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan KEK :-

170g tepung superfine* (ak guna tepung gandum brand biasa jer)
1 st baking powder*
1 st soda bikarbonat*
1 tin susu cair (400g)
100g serbuk koko
200g minyak jagung @ minyak masak
250g susu pekat
250g gula halus
5 biji telur-blend 5 minit (aku letak 4 biji jer sbb ak xsuka bau telur kalau boleh rasa xnak letak jer tapi xberani nak derhaka pd resipi sbb 1st trialkan)

Cara-cara
1. Ayak bahan yang bertanda *

2. Satukan minyak, susu pekat, susu cair, gula dan serbuk koko. Panaskan atas api kecil sampai sebati asalkan gula hancur dan serbuk koko dah tak berketul- ketul okeh. Angkat

3. Masukkan bahan tadi ke dalam magkuk besar dan masukkan telur yang telah diblend tadi. Kacau sebati

4. Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak dan kaup balikkan jer guna tangan.

5. Sapukan loyang dengan butter@majerin. Tuang adunan kek dan kukus selama 1jam 10 minit. Cucuk kek dengan lidi kalau lidi licin jer maknanya kek tu dah masak ya.

6. Sejukkan kek tadi. 

Bahan-bahan COKLAT GANACHE :-

200ml whipping cream (dairy)
500g coklat masakan (seeloknya guna coklat compaund)
1 sudu besar air panas
2 sudu besar sirap glukos (tak letak pun sbb tak tahu mana rupa bendanya)
2 sudu besar butter (ak guna buttercup)

Cara-cara
1. Panaskan whipping cream ( tak perlu memdidih). Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati
2. Angkat dan tuangkan kedalam coklat masakan. Kacau sampai coklat cair
3. Sejukkan dan masukkan kedalam piping bag simpan semlaman (ak nk cepat sejuk, letak dalam peti ais tempat sejuk beku hihi, tapi x lama pun dalam 4-5 minit jer)

Bahan-bahan COFFEE CREAM CHEESE:-


500g creamcheese 
1 cawan butter
1cawan gula aising
1/2 paket coffee 3 in 1

Cara- cara
1. Putar butter dan creamcheese sampai sebati
2. Masukkan coffee dan gula aising sampai sebati dan halus.
3. Masukkan creamcheese kedalam piping bag.


CARA PENYEDIAAN KEK:-
1. Potong kek kepada 3 atau 4 bahgian (ak dapat potong 3 jer tu sbb layer pun tak berapa nk nmpak)

2. Letak satu lapisan atas papan kek . Paipkan creamcheese ditengah kek bentuk bulatan. 

3. Kemudian paipkan coklat ganache disekeliling creamcheese tadi. Ulang langkah yang sama untuk layer yang seterusnya.

4. Untuk layer terakhir,  salut kek dengan creamcheese dan akhir sekali tuang coklat ganache (jika pekat, cairkan atas api guna kaedah double boiler)

5. Simpan dalam peti sejuk dulu baru ngap okehh 

Nie hasilnya, snap masa pagi tadi

Bila malam tinggal nie jer ;)

P/s: 1st trial kan so comotnya jangan cerita, insyallah akan buat lagi lepas nie. Syok jugakkan bila laris dirumah :)

No comments:

Post a Comment