Saturday, October 11, 2014

~triffle in da house 💖💖💖~

Salam semua, semoga harinie lebih baik dari semalam, insyaallah

Aku merajinkan diri cuba desert nie, almaklumlah bila cuaca panas nie tekak mesti teringin benda sejuk..

Resipinya mudah jer...

Lapisan kek:-
-1 pek swiss roll
- air dari jus koktel (tpi ak x pakai koktel dalam tin tu so just renjis kek dengan susu cair jer untuk bg kek tu moist)

Cara-cara:
1. Potong kek tadi nipis- nipis kemudian susun atas dasar mangkuk yang digunakan.

2. Renjis jus koktel/susu cair atas kek, jangan banyak sgt cukup sekadar nk bg kek tu moist.



Kastad
-1 tin susu cair
-1 tin air (sukat guna tin sudu tadi)
-1/2 cawan gula
-3 sudu tepung kastad

Cara-cara:
1.satukan semua bahan kemudian masak atas api yang sederhana sampai bancuhan kastad pekat.

2.tuang adunan kastad atas lapisan kek



3. Susun buah koktel


Punya la rajin p susun buah anggur tu, ini jer yang adooo nk p beli koktel entah bila tahun baru sempat..

Agar-agar kristal jelly:-
- cara- cara nak masak ada dekat belakng kotak tu, simple jer
- kemudian tuang adunan kristal jelly atas  buah- buahan tadi.



P/s: dek kerana tak sabar nk rasa aku ambil sebekas yg kecik tu letak tempat sejuk beku then ngappp 





No comments:

Post a Comment